Automerken

Het laatste nieuws over auto´s en automerken

Welke verschillen zijn er bij laadpalen

De elektrische voertuigen (EV’s) worden steeds populairder en zijn nu overal te bewonderen. Je hebt er waarschijnlijk vast al eens een paar door de straten van je woonplaats zien rijden.
Er zijn desondanks nog steeds allerlei vragen over EV’s die jij wellicht bij jezelf stelt. De belangrijkste vragen zijn deze: hoe wordt een elektrische auto opgeladen? Wat zijn je mogelijkheden als je er energie voor nodig hebt? Kun je dit eenvoudig vanuit huis doen? Hoe lang of ingewikkeld is dan dat oplaadproces?
Laten we je hier dan in eerste instantie over vertellen dat het thuisladen doorgaans langzamer is dan het snelladen bij openbare stations, maar ook veel goedkoper. Het snelladen bij publiekelijk laadpunten wordt veelvuldig gebruikt voor het opladen onderweg of tijdens langere reizen. Dit terwijl het thuisladen meestal voor het dagelijks opladen wordt gebruikt.

De 3 niveaus van EV opladen via laadpalen

Er valt nog meer te vermelden over het opladen van je elektrische auto. In feite is het laden van EV’s in drie verschillende oplaadniveaus verdeeld: type 1, 2 en 3. Hoe sneller het oplaadproces verloopt, hoe groter het laadniveau is. Dit omdat er dan meer elektriciteit tegelijk naar de auto wordt overgedragen.
Het is daarnaast de moeite waard om op te merken dat de verschillende EV’s op elk oplaadniveau met verschillende snelheden opladen. Dit omdat elke EV, afhankelijk van de elektriciteitsvoorziening, zijn eigen hoeveelheid elektriciteit via de oplader/oplaadpaal kan afnemen.

Een type 1 lader

Type 1 biedt daarbij de langzaamste laadapparatuur. De oplaadtijd via een type 1 lader neemt bij een volledige lading via een 3 kW eenheid doorgaans 6 tot 12 uur in beslag. Hoewel dit langzaam opladen via een standaard stopcontact uitgevoerd kan worden, wordt het ten zeerste aanbevolen een speciale type 2 laadpaal door een erkende installateur te laten installeren.

Een type 2 lader

Je wilt graag een type 2 laadpaal laten plaatsen vanwege de hogere stroombehoefte van de elektrische voertuigen en de langere tijd die er anders aan het opladen wordt besteed. Het is ook zeker aan te raden voor iedereen die hun EV regelmatig thuis of op de werkplek moet opladen.
De oplaadtijden variëren afhankelijk van de snelheid van het oplader en het voertuig. Een 7 kW level 2 laadpaal laadt een compatibele EV met een 40 kWh batterij in 4 tot 6 uur op. Een 22 kW laadpaal doet dit zelfs in 1 tot 2 uur.
De link met een overzicht laadpalen per merk verstrekt je direct de juiste informatie over jouw EV’s maximale laadvermogen, de bruikbare accucapaciteit en de maximale laadsnelheid.

Een type 3 lader

De gemiddelde tijd die er nodig is om een middelgrote elektrische auto via een type 3 lader op te laden ligt gemiddeld tussen de 15 en 50 minuten. Daardoor kun je een EV die dit DC laden ondersteund snel en gemakkelijk onderweg opladen.
De meeste DC laders zijn echter in de eerste plaats voor commerciële en zware elektrische voertuigen ontworpen. Veel EV’s zijn daarom mogelijk niet compatibel met type 3 laders.

Hoe het opladen van een EV in zijn werk gaat

Voordat de oplader van een elektrisch voertuig wordt ingeschakeld, doorloopt deze een communicatieprocedure. In wezen vertelt het voertuig dan aan de laadpaal hoeveel energie het al heeft. Vervolgens vraagt de EV de grootste hoeveelheid kW energie die de terminal kan leveren en die de auto kan absorberen.
Je hoeft je daarom geen zorgen te maken over het aansluiten op een laadstation dat meer elektriciteit kan leveren dan jouw elektrische auto kan opnemen. Dit omdat de EV voortdurend bepaalt hoeveel energie het ontvangt en absorbeert. De laadpaal kan zo niet te veel elektriciteit aan de auto leveren.
De oplaadsnelheid bij het gebruik van een type 2 of 3 snellader is bovendien afhankelijk van de ingebouwde lader van de auto, waarbij niet alle EV modellen 7 kW of meer kunnen accepteren. Deze EV’s kunnen dan nog steeds op het laadpunt aangesloten worden, maar verbruiken enkel het maximale vermogen dat door de ingebouwde boordlader geaccepteerd wordt.
Een Nissan Leaf met een 3,3 kW boordlader kan maximaal 3,3 kW ontvangen en gebruiken, zelfs als de snellader 7 kW of 22 kW aankan.

Waarom voor een type 2 laadpaal thuis kiezen

Jouw EV met een type 2 lader opladen is veiliger, sneller en goedkoper. Veiliger, omdat de type 2 laadpaal slim is en de energiestroom door de kabel regelt. Snel, want het opladen via zo’n laadpaal gaat tot ongeveer acht keer sneller dan met enkel een kabel van een type 1 lader. Het kan ook veel goedkoper zijn als je jouw EV direct via zonnepanelen oplaadt.

Een compleet nieuwe EV laadinfrastructuur

Zo kunnen we uiteindelijk concluderen dat EV’s en plug-in hybride voertuigen relatief nieuw op de markt zijn. Het feit dat ze enkel elektriciteit gebruiken om zichzelf voort te stuwen betekent ook dat er hier een compleet nieuwe EV laadinfrastructuur voor is aangelegd of nog geïnstalleerd moet worden. Dit is iets waar niet iedere automobilist bekend mee is.
We hopen daarom dat deze handige minigids je iets meer bekend heeft gemaakt om de verschillende laadoplossingen die er gebruikt worden om een EV op te laden, uit te leggen en te verduidelijken. We wensen je daarna uiteraard veel plezier met je elektrische auto!

laadpaal